InformatieProgramma

Fluiten bij FC Bergh? Gewoon proberen!

By november 24, 2022 No Comments

Met een groeiend aantal leden, teams en dus ook wedstrijden is er steeds meer behoefte aan scheidsrechters bij onze vereniging. Dat het fluiten van wedstrijden niet voorbehouden is aan oudere leden en dat jarenlange ervaring geen vereiste is, bewijzen Keanu en Jordy wekelijks FC Bergh.

Keanu en Jordy vallen onder de jongere garde van scheidsrechters bij onze vereniging en daar zijn we erg blij mee. Jordy fluit al 2 seizoenen en heeft via de vereniging een cursus gevolgd bij de Scheidsrechtersvereniging Doetinchem. Daarnaast is hij nu bezig met een KNVB cursus en begonnen met het fluiten van KNVB wedstrijden naast die bij FC Bergh.

Onze jongste scheidsrechter Keanu is dit seizoen begonnen  en voetbalt daarnaast bij hij de JO19. Daarmee bewijst hij dat deze 2 hobby’s goed samengaan en lukt het hem om zo een steen(tje) bij de dragen aan onze vereniging.

We stelden deze 2 toppers een paar korte vragen over het fluiten bij onze vereniging.

Wat was de reden dat je wedstrijden wilde gaan fluiten?
J: Zelf heb ik nooit gevoetbald, wel keepte ik als we met vrienden speelden. Maar ik heb het voetbal wel steeds gevolgd en wilde, nadat ik op hoger niveau badminton heb gespeeld, er meer bij betrokken worden. Voetballen kan ik niet. Wel denk ik dat ik de kwaliteiten, om een goede scheidsrechter te worden, heb ontwikkeld tijdens mijn werk op de ambulance en als ondernemer. Daarom heb ik ervoor gekozen om contact te zoeken met FC Bergh en ben ik het gewoon gaan proberen. Vanaf het begin was het mijn streven om een zo hoog mogelijk niveau te halen. We gaan niet voor half werk daarom ben ik naast clubscheidsrechter nu ook KNVB-scheidsrechter.

K: Ik wilde wedstrijden gaan fluiten, omdat ik een keer in de schoenen wilde staan van de scheidsrechter ipv op het veld als voetballer.

Hoe bevalt het leiden van wedstrijden en wat vind je het leuk aan fluiten bij FC Bergh?
J: Het leiden van de wedstrijden bij FC Bergh bevalt mij erg goed, zelfs beter dan verwacht. De wedstrijden verlopen over het algemeen sportief. In het begin ben ik goed begeleid en kreeg ik ruimschoots de kans om mij op mijn eigen niveau te ontwikkelen. Maar het allerbelangrijkste is dat je plezier beleeft aan het leiden van een wedstrijd.

K: Ik vind fluiten echt geweldig sinds ik er mee begonnen ben! Het is een hele andere beleving dan zelf voetballen en dit maakt het zo leuk. Het is ook echt aan te raden, als je er plezier aan beleefd om ergens de leiding in te nemen.

Kijk je nu ook anders naar wedstrijden en scheidsrechters in het algemeen?

J: Eigenlijk keek ik altijd al wel met een oog mee met de scheidsrechter, puur omdat ik het interessant vond om te zien hoe zij te werk gaan. En dat het niet zomaar wat heen en weer rennen is, maar juist een vak apart. Nu probeer ik vooral te leren van professionele scheidsrechters, door goed op te letten hoe zij omgaan met bepaalde situaties.

K: Jazeker, ik heb er direct meer respect voor gekregen, want het is best moeilijk om sommige dingen goed te zien in het veld.

Wat zou je zeggen tegen iemand die ook wil gaan fluiten, maar nog twijfelt omdat het moeilijk lijkt of om een andere reden?
J: Ga het gewoon proberen en laat je vooral niet weerhouden door de mindere verhalen. Je ziet het spelletje op een manier zoals je het waarschijnlijk nooit hebt bekeken. Je leert ook meer over jezelf en komt misschien een andere kant van jezelf tegen. Voor de een is het een leuke en gezellig bezigheid bij de club maar er zijn ook voldoende mogelijkheden om door te groeien tot KNVB-scheidsrechter. Bij twijfel lekker proberen!

K: Uiteraard vond ik het zelf ook spannend. Mijn advies is dan ook te beginnen met een onderlinge oefenwedstrijd of bij een team dat je kent. Probeer het gewoon, wie weet bevalt het je en heb je er een nieuwe hobby bij waar je de vereniging ook nog eens mee kan helpen.

Dus jongens en meiden heb je zin om te gaan fluiten bij onze vereniging of heb je hier vragen over? Neem dan gerust contact op via email(info@fcbergh.nl) of telefoon(0645420964). Uiteraard kan je ook één van de scheidsrechters op onze velden aanspreken. Deze zullen je graag in contact brengen met onze coördinatoren. Oh ja, je hoeft niet perse lid van FC Bergh te zijn.

Wie weet zien we jou over een poosje wel als  collega van Keanu en Jordy op onze velden!

FC Bergh