Informatie

FC Bergh schakelt lokale stoppen met roken coach in!

By september 16, 2020 september 18th, 2020 No Comments

Sportpark Marinus van Rooijen van FC Bergh is sinds kort rookvrij.

Leden die een peuk willen opsteken kunnen dat doen op daarvoor aangewezen plekken. Leden die willen stoppen met roken kunnen binnenkort bij de voetbalclub terecht bij een stoppen met roken coach. De zorgverzekeraar betaalt.

“Door ons sportpark rookvrij te maken, gaan we ook met FC Bergh op weg naar een rookvrije generatie,” aldus voorzitter Jos Marissink. FC Bergh haakt met het faciliteren van een stoppen met roken coach  pro-actief in op landelijke initiatieven als Rookvrije Generatie (www.rookvrijegeneratiel.nl) en Rookvrije Rookvrije Voetbalstadios (www.rookvrijevoetbalstadions.nl).

Persoonlijk of telefonisch

Vanaf maandag 21 september kunnen gemotiveerde sporters, supporters en vrijwilligers die willen stoppen met roken, op het sportpark terecht voor professionele coaching. Wie wil kan samen komen, met in achtneming van de corona  voorzorg maatregelen. “Het is geen inloopspreekuur. Vooraf afspreken met de coach is een voorwaarde.” De gesprekken op locatie duren 30 minuten. Ook telefonische  coaching op andere dagen is mogelijk. Trajecten duren 3 maanden.

Update:  Op de maandagen is er een vrijblijvend inloopspreekuur  bij FC Bergh, van 18 tot 18.45 uur. Eenieder die wil (en corona proof is) kan komen en vrijblijvend vragen stellen over een traject van 3 maanden. 

FC Bergh heeft als eerste amateurclub in de regio een geaccrediteerde stoppen met roken coach in de arm genomen om op vaste tijden professionele coaching aan te bieden. Rosaline Ratering McDonald uit Stokkum is leefstijlcoach en medisch geaccrediteerd stoppen met roken coach. Zij en haar man zijn verbonden aan de Stichting Gratis Gezond die zich landelijk inzet voor een gezondere leefstijl met lage netto inkomens en stoppen met roken als speerpunt.

Meer kans

Ze werken samen met Medipro, een medische instelling die gespecialiseerd is in stoppen met roken coaching onder leiding van een arts. Zorgverzekeraars vergoeden de coaching en eventuele hulpmiddelen vanuit de basiszorg. “Tijdelijk gebruik van hulpmiddelen of medicijnen kan soms zinvol zijn. Dit gebeurt altijd in overleg met de eigen huisarts,” aldus Rosaline.  Huisartsen bieden zelf ook stoppen met roken coaching aan, maar niet allemaal. “We zijn er ter ondersteuning in een strijd die jaarlijks altijd nog 22.000 doden kost en veel ellende veroorzaakt. Stoppen met professionele steun geeft tot wel 10 keer meer kans op succes.”

Vergoeding

De coaching en de vergoeding van  hulpmiddelen en medicijnen wordt vanuit de basiszorg vergoed en komt sinds begin van dit jaar niet meer ten laste van het eigen risico. Mede daardoor is volgens Rosaline is de vraag naar professionele stoppen met roken coaching in de coronatijd gestegen. “Het aantal aanvragen is in vergelijk met vorig jaar verdubbeld. Veel mensen beseffen dat een gezonde leefstijl de kans op corona verkleint. Aangetoond is dat niet-rokers betere kansen hebben om niet ziek te worden en dat ze beter herstellen als het virus heeft toegeslagen.”

Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar: info@gezondeleefstijlcoach.nl  Via dit mail adres worden ook afspraken bij FC Bergh ingepland.  Zie ook: www.gezondeleefstijlcoach.nl voor gratis gezonde leefstijltips voor iedereen.

Meer informatie over stoppen met roken via dit filmpje: https://youtu.be/kB6dWoMlVMI